świąteczny sernik z prażonymi jabłkami

3996

składniki na spód ciasta:
130 g mąki orkiszowej lub pszennej
140 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
70 g zmielonych orzechów włoskich
70 g masła
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią. Do upitych jajek dodajemy wymieszane suche składniki oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy przez ok. 20 min w 170 st. C.

składniki na masę serową:
1000 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
160 g cukru
30 g cukru z prawdziwą wanilią
60 g mąki ziemniaczanej
100 g masła, roztopionego
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
3 jajka
sok z 1/2 cytryny
50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie
50 g żurawiny, namoczonej w letniej wodzie

wykonanie:
Rodzynki oraz żurawinę odsączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się. Dodajemy obie mąki, masło oraz sok z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę z rodzynkami i mieszam. Całość przekładamy na upieczony spód i pieczemy przez ok. 50-60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż równomiernie opadnie. Na jeszcze ciepły sernik wykładamy prażone jabłka.

składniki na prażone jabłka:
1500 g kwaśnych jabłek
100 g cukru
100 g miodu
50 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 – 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku z grubym dnem karmelizujemy cukier z miodem, cały czas mieszając. Dodajemy 1/2 jabłek, cynamon, masło, mieszamy i dusimy, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy pozostałą część jabłek oraz orzechy. Całość mieszamy. Gotowe jabłka wykładamy równomierni na jeszcze ciepły sernik. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

sernik_z_prazonymi_jabl1

sernik_z_prazonymi_jabl2

sernik_z_prazonymi_jabl3

Inspiracja z przepisu kuchnialidla.pl

4 KOMENTARZE

  1. Sernik z rosą jest rewelacyjny puszysty, bardzo smaczny. Jestem fanką sernikow, to moje najbardziej ulubione ciasta. Dziękuję za przepis, Pozdrawiam.

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here