RSS

galareta wieprzowa

Luty 17

galaretaskładniki:
1 golonko wieprzowe
2 nóżki wieprzowe
500 g mięsa wieprzowego z kością
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 pasternak
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
5-6 ząbków czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie : 2 ugotowane na twardo jaja
groszek konserwowy
natka pietruszki

wykonanie:
Golonko, nóżki oraz mięso z kością myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą tak, aby woda je całkiem zakryła. Całość doprowadzamy do wrzenia, łyżką szumówką zbieramy szumowiny i dalej gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Po ok. 45 min. dodajemy włoszczyznę i gotujemy do zupełnej miękkości mięsa. Na ok. 10 min przed wyjęciem mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wyjęte mięso obieramy od kości kroimy w kostkę , posypujemy solą i zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Marchewkę kroimy w plasterki. Na dno formy wykładamy pokrojone w ćwiartki jajka, układamy plasterki marchewki, wsypujemy trochę groszku konserwowego, wykładamy mięso. Wywar przecedzamy i wlewamy delikatnie na mięso.
Ostawiamy do wystygnięcia i wkładamy na noc do lodówki. Przed wyjęciem z formy zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie. Wykładamy na talerz. Podajemy polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.galareta1

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *