cukinia faszerowana ryżem

1964

składniki:
2 cukinie
200 g ryżu
150 g wędzonego  boczku
100 g mięsa z rosołu
200 g  czerwonej  papryki
150 g cebuli
3-4 ząbki  czosnku
50 g smalcu lub oleju
100 ml rosołu
1 łyżeczka słodkiej  papryki
sól, pieprz
3-4 gałązki pietruszki

wykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy pozostawiając ok. 1,5 cm ścianki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wkładamy cebulę , czosnek oraz paprykę i dusimy ok 5 min. Następnie wsypujemy ugotowany ryż i dusimy kolejne 2-3 min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem, wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, podlewamy rosołem i zapiekamy  w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here