RSS

sernik krakowski

Styczeń 06

sernik_krakowski2składniki na ciasto:
250 g mąki
160 g masła, zimnego
2 żółtka
80 g cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie z ciasta odkrawamy ok. 1/3 część i wkładamy ją ponownie do lodówki. Pozostałe ciasto (ok. 2/3) rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C.

składniki na masę serową:
1000 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
100 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
8 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
dodatkowo
1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na koniec dodajemy rodzynki i również delikatnie całość mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy na masie serowej tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 50 – 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy go w wyłączonym piekarniku, aż ostygnie.

składniki na lukier:
ok. 150 g cukru pudru
ok. 4-6 łyżki soku z cytryny

wykonanie:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy wierzch sernika – kratkę z ciasta.

 

Posted by on 6 stycznia 2016 in ciacha i desery, serniki

2 komentarze

Tags: , , ,

2 responses to “sernik krakowski

  1. wedelka

    8 stycznia 2016 at 21:35

    Perfekcyjny 🙂

     
  2. Pełnia Smaków

    14 października 2017 at 16:33

    Tradycyjnie i pysznie!

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *