pączki z jabłkami i rodzynkami

2497

 składniki:
260 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka, ciepłego
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jabłko
100 g rodzynek
2 łyżeczki spirytusu
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Drożdże mieszamy z 1/3 ciepłego mleka, cukrem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia rozczynu. Pozostałe mleko mieszamy z jakiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, rodzynkami oraz alkoholem i dodajemy do rozczynu. Dodajemy mękę, sól i wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jedną łyżeczką nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki ściągamy ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

paczki_z_rodzynkami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here