RSS

drożdżowe rożki

Styczeń 26

drozdzowe_rozkiskładniki:
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 i 1/4 łyżki cukru
1 jajko
30 g masła
25 ml wody, letniej
80 ml mleka, letniego
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
jajko do posmarowania rożków
nasionka np. sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego

wykonanie:
Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem oraz solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy jajko oraz ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 równe części a jeżeli chcemy aby rożki były mniejsze to dzielimy na 8 części. Każdą część rolujemy na cienkie (ok. 70 cm długie) wałeczki. Owijamy ciasno każdy na stożku* lub natłuszczonej metalowej rurce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 15-20 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdy rozkłóconym jajkiem i posypujemy nasionkami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15-20 min., na złoty kolor. Gotowe wystudzone możemy podać z ulubioną sałatką lub dowolną pastą serową czy mięsną.

drozdzowe_rozki1

* stożki wykonane z papieru i foli aluminiowej. Na jeden stożek potrzebne będzie: 2 kartki papieru A4 oraz folia aluminiowa wielkości kartki

rozek_sam1

 

Posted by on 26 stycznia 2016 in bułki, drożdżowe, pieczywo

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *