składniki:
250 g mąki
250 g sera białego
2 jajka
50 g cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka spirytusu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do natłuszczania rąk
tłuszcz do głębokiego smażenia
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Do miski przekładamy ser, cukier, śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy oraz alkohol i mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej.Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.