domowe bułki do hamburgerów II

2916

składniki:
550 g mąki orkiszowej
25 g drożdży
60 ml maślanki
6 łyżek masła, roztopionego
250 ml wody, ciepłej
3 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie 2 łyżki zmielonego sezamu
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
1 łyżka oliwy
sezam do posypania

wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z ciepłą wodą, 1 łyżką cukru oraz ok. 50 g mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, sól, masło, maślankę oraz opcjonalnie zmielony sezam. Wszystko mieszamy a następnie wyrabiamy przez ok. 10 min., aż ciasto będzie elastyczne, i będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem równych części. Formujemy bułeczki, zawijając ciasto pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na ok. 15 – 30 min do podrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min.

bulki_hamburger

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here