tarta z masą budyniową i jagodami

3285

składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej
40 g cukru pudru
150 g masła, schłodzonego
1 jajko
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól oraz jajko. Składniki mieszamy. Dodajemy masło i przy pomocy noża siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy wkładamy do foremki, wykładami nim również brzeg na ok. 3 cm wysokości.  Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C, aż się zrumieni.

składniki na masę budyniową: 
500 ml mleka
2 żółtka
1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
40 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
40 g masła
dodatkowo:
maliny, borówki na wierzch ciasta

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną, żółtka oraz sól i wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż połączy się z budyniem.

Gotową masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto. Na wierzchy układamy owoce. Całość odstawiamy w chłodne miejsce aby masa budyniowa zastygła.

tarta_budyn_jagody1

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here