składniki:
350 g orkiszu
150 g kaszy gryczanej
350 g wody, letniej*
40 g świeżych drożdży
1 ziemniak (ugotowany i przeciśnięty przez praskę)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
40 g octu, (octu jabłkowego, soku z kiszonych ogórków) *
90 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego, lub nasion dyni
masło (do posmarowania formy)
* zamiast wody i octu można dać 390g letniej serwatki – polecam tą opcję 🙂
wykonanie:
Jeśli posiadasz Thermomix:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180- 200°C.
Do naczynia miksującego wsypujemy 250 g orkiszu, mielimy 1 min/obr. 10, przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wsypujemy 100 g orkiszu i grykę, mielimy 1 min/obr. 10, dodajemy do naczynia z wcześniej rozdrobnionym orkiszem. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże, ziemniaka i miód, mieszamy 5 s/obr. 3.
Dodajemy wcześniej zmieloną mąkę z orkiszu i gryki, sól, ocet, ziarna słonecznika, siemię lniane, mieszamy 4 min/Kłos.
Formę do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm) posmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut. Przed wyłożeniem chleb możemy pozostawić w formie do ostudzenia na 10 minut aby łatwiej było wyciągnąć z foremki.