składniki na masę serową:
2 szklanki musu z dyni
500 g sera białego
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
20 ml miodu
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
składniki na czekoladowy spód:
65 g gorzkiej czekolady
1 jajko
40 g mąki pszennej
65 g miękkiego masła
50 g cukru
wykonanie masy serowo dyniowej:
Ser ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier, miód, cynamon, mus z dyni oraz mąkę i niskimi obrotami dokładnie mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy po jednym jajku. Kiedy masa dobrze się połączy przelewamy na podpieczone ciasto czekoladowe.
wykonanie ciasta czekoladowego:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i ostudzamy, tak aby pozostała lekko ciepła. Masło ucieramy z cukrem do puszystości a jajko ubijamy na pianę. Wszystkie składniki delikatnie łączymy mieszając np. drewnianą łyżką w kolejności: masło z ostudzoną czekoladą, a następnie z przesianą mąką i ubitym jajkiem. Gdy masa będzie gładka przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C i pieczemy, aż na powierzchni pojawi się skorupka.
Na podpieczony spód przekładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 min. w 170 st.C a następnie obniżamy temperaturę do 135 st.C i pieczemy przez 90 minut. Polewamy czekoladą. Podajemy mocno schłodzony.