pralinki kokosowe a’la bounty

1558

składniki:
120 g wiórek kokosowych
1 szkl mleka
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g masła
150 g czekolady deserowej lub gorzkiej lub mlecznej

wykonanie:
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym następnie wsypujemy wiórka i gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Z ostygniętej masy kokosowej formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki aby stwardniały. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wyciągamy kuleczki z lodówki, oblewamy je czekoladą i odstawimy na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie wszystkie kuleczki wkładamy do lodówki aby czekolada zastygła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here