drożdżowe pierożki gyrosowe

5447


składniki na ciasto:

500 g mąki
50 g drożdży
1 szkl  mleka
1/2 łyżki cukru
70 g masła
1 żółtko
1 jajo
2 szczypty soli
1 łyżka oregano

wykonanie:
Z mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki mieszamy rozczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Masło roztapiamy i schładzamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie wałkujemy i szklanką wycinamy kółka.

składniki na farsz:
1 por
2 papryki
2 piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
20 dag pieczarek
ok. 15 dag sera żółtego
przyprawa kebab-gyros

wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i dusimy z przyprawą kebab-gyros, aż odparuje cała woda. Na osobnej patelni dusimy pokrojoną w kostkę paprykę, pora i starte pieczarki a pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę, mięso i starty ser żółty wszystko razem mieszając.

Nadziewamy zimnym farszem niczym pierogi. Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st.C, aż się zrumienią (ok. 20 min.) Podajemy np. z sosem czosnkowym. (inspiracja z przepisu od Justyny Śnieżek)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here