pierogi pieczone z dowolnym nadzieniem

1429

składniki:
1300 g mąki
1/2 l mleka
1 szkl oleju
150 g drożdży
3 jajka
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
dowolne nadzienie: ugotowane ziemniaki jak na farsz do pierogów ruskich, powidło
1 jajko do posmarowania

wykonanie:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy sól, cukier, jajka. Ciasto mieszamy z resztą składników, możemy chwilę poczekać aby podrosło lub od razu kształtujemy pierożki, bułeczki, bobalki, można też z tego ciasta zrobić pączki. Wałkujemy i szklanką wycinamy kółka. Napełniamy dowolnym farszem.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku w temp. 150-170 st. C do uzyskania złotego koloru. (zdjęcie i inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy.)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here