ciasteczkowe witrażyki

1251

składniki:
25 dkg mąki
1/2kostki masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
opakowanie landrynek

wykonania:
Na stolnicy mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy schłodzone masło i siekamy. Następnie Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 1/2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 7 mm i wykrawamy dowolne kształty foremką z otworem w środku, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 190 st.C przez ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy blaszkę i w otworki ciastek wkładamy kawałki landrynek. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut, w tym czasie landrynki powinny się roztopić. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozostawiamy je na blaszce, aż do zastygnięcia landrynek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here