domowe paszteciki z soczewicą

1249

składniki na ciasto:paszteciki_soczewica1
500 g mąki
50 g drożdży
1 szkl mleka
1/2 łyżki cukru
70 g masła
1 żółtko
1 jajo
2 szczypty soli
1 łyżka oregano

wykonanie:
Z mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki mieszamy rozczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Masło roztapiamy i schładzamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

 składniki na farsz:
250 g suchej soczewicy czerwonej
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 jajo
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
2 szklanki wody
1 łyżka oleju

wykonanie:
Soczewicę myjemy, wlewamy 2 szklanki wody i odstawiamy do namoczenia na ok. 15 minut.
Następnie do soczewicy dodajemy olej i gotujemy ok. 30 minut, aż woda wyparuje. Ciepłą soczewicę dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na patelnię wkładamy masło, dodajemy cebulę oraz marchewkę i dusimy ok. 10 – 15 minut. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do soczewicy dodajemy uduszoną cebulę z marchewką, przeciśnięty czosnek, curry, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz jajo. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy, smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon. Kroimy w poprzek na kawałki o wymiarach 2-3 cm. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here