kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek

5811

składniki:kotkaszagryczpiecza1
150 g kaszy gryczanej
300 g pieczarek
2 średnie cebule
50 g masła
2 jaja
1 sucha bułka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Kaszę płuczemy i gotujemy ok. 20 min w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni smażymy na maśle cebulę i pieczarki. Suchą bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy w dłoniach.
Do przestudzonej kaszy dodajemy  usmażone pieczarki z cebulą, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk, majeranek oraz jaja. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here