składniki na ciasto kruche:
170 g mąki
70 g cukru
80 g masła
2 żółtka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g kakao
szczypta soli
wykonanie ciasta:
Za pomocą miksera w misce mieszamy miękkie masło z cukrem, dodajemy sól i żółtka, mieszamy. Następnie wsypujemy pozostałe składniki i za pomocą końcówki „hak” wyrabiamy gładkie ciasto, które przekładamy do lodówki na ok. godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy krążki i pierścienie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st. C.przez ok 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie na krążek nakładamy troszkę dżemu i przykrywamy pierścieniem.
nadzienie:
dżem brzoskwiniowy
polewa:
60 g czekolady gorzkiej
60 ml śmietany słodkiej
1 łyżeczka syropu (25 g cukru rozpuszczone w 1 łyżce wrzącej wody)
wykonanie polewy:
Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski. W osobnym naczyniu zagotujmy śmietanę z syropem a następnie zalewamy nią czekoladę. Mieszamy dokładnie łyżką, aż powstanie gładki krem, którym pokrywamy dżem na ciasteczku.