składniki na masę serową:
500 g sera białego
60 g masła
100 g cukru pudru
1 opakowanie galaretki
wykonanie masy serowej:
Galaretką rozpuszczamy w misce w 3/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do czasu lekkiego stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna.
wierzch sernika:
1 galaretka rozpuszczona w 1,5 szklanki gorącej wody
owoce np. brzoskwinie pokrojone na kawałki
opakowanie biszkoptów na spód sernika
W tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia lub w kwadratowej blaszce układamy biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Gdy masa stężeje układamy na niej kawałki owoców i zalewamy galaretką. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.