domowy budyń waniliowy

2014


składniki:

500 g mleka
2 żółtka
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
40 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

wykonanie I:
W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka, mąkę i sól. Do innego garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wstawiamy na kuchenkę i mieszamy do zagotowania. Następnie dodajemy mieszankę mleka, żółtek i mąki cały czas mieszając do uzyskania konsystencji budyniu.

wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego Thermomix, podgrzewamy przez 8 min./90 stopni./poz. obroty wsteczne/obr.3. Gotowy budyń przelewamy do miseczek, możemy podać np. z owocami, sokiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here