deserek budyniowy a la monte

5375

składniki:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
40 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100 ml śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego, do smaku i najlepiej domowego

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następ budyń dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i dokładnie mieszamy. Przekładamy go do ok. sześciu małych słoiczków i wstawiamy do lodówki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ją do pozostałego budyniu i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na wierzch kremu ciemnego. Schładzamy w lodówce i podjemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here