składniki:
500 g sera
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g cukru
szczypta soli
4 żółtka
200-250 ml śmietany
1 kieliszek alkoholu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i miksujemy. Następnie na stolnicę wsypujemy mąka i dodajemy wymieszaną masę serową. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy obustronnie na głębokim tłuszczu (smalec, olej) w temp. 220 st. C. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!