składniki na ciasto:
85 g mąki
50 g masła
125 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 jajka
szczypta soli
wykonanie:
W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę z cukrem i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, lekko przestudzamy i dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy 7-8 cm eklerki w dużych odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrośnie. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż eklerki mogą opaść. Eklerki wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
składniki na krem:
250 ml zimnej śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
150 g czekolady lub cukier puder do posypania
wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Ostudzone eklerki przecinamy ostrym nożem, napełniamy bitą śmietaną i polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.