składniki:
500 g letniej wody
60 g drożdży
600 g mąki żytniej
220 g mąki pszennej
50 g oleju
50 g octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
wykonanie:
Wersja dla zmechanizowanych 😉
Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy drożdże i wlewamy wodę. Mieszamy 2 min. 37 st.C/obr. 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ustawiamy czas 4 min/Interwał(wyrabianie ciasta). Ciasto przekładamy do natłuszczonych dwóch podłużnych foremek tzw. keksówek, wygładzamy wilgotną dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie wygładzamy wilgotną dłonią. Nacinamy wzdłuż ciasto ostrym nożem aby chleb nie popękał. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 – 200 st. C. przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i wykładamy na kratkę do odparowania.