ciasto czekoladowo – owsiane

5297

składniki:
250 g płatków owsianych
80 g mąki
3 jaja
400 ml mleka
220 g cukru trzcinowego
120 g masła
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g orzechów włoskich, posiekanych
1 tabliczka czekolady deserowej 70% kakao

wykonanie:ciasto_owsiane3
Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na ok. 10 min. do zaparzenia. Następnie do płatków z mlekiem dodajemy masło oraz połowę cukru i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Jaja ubijamy z pozostałą częścią cukru. Gdy jaja będą ubite na puszystą pianę, stopniowo dodajemy wystudzone płatki owsiane. Mąkę mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy do masy z płatków owsianych. Następnie dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz całą posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch posypujemy resztą orzechów. Pieczemy w temp. 180 st.C przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
przepis wyszperany ze strony kuchnialidla.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here