
składniki:
250 g mąki
150 g cukru
150 g masła
3 jajka
150 g serka homogenizowanego waniliowego
1 opakowanie kisielu pomarańczowego
sok z 1/2 pomarańczy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo jajka. Mąkę mieszamy z kisielem oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy a na koniec dodajemy serek, mieszamy, aż połączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok. 60 min. w 170 st. C. do tzw. „suchego patyczka”.
składniki na lukier pomarańczowy:
100 g cukru pudru
10 g soku z pomarańczy
wykonanie:
Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli chcemy aby lukier był gęściejszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast aby był rzadszy dodajemy więcej soku.
Czy składniki mogę wymieszać mikserem ?
Tak, jak najbardziej 🙂
Jeszcze nigdy nie piekłam babki 🙂 ale ta na pewno się uda 😉 Pozdrawiam
Na pewno się uda 🙂 i mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂