wielkanocna babka pomarańczowo – serowa

2483

 

składniki:
250 g mąki
150 g cukru
150 g masła
3 jajka
150 g serka homogenizowanego waniliowego
1 opakowanie kisielu pomarańczowego
sok z 1/2 pomarańczy
4 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo jajka. Mąkę mieszamy z kisielem oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy a na koniec dodajemy serek, mieszamy, aż połączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok. 60 min. w 170 st. C. do tzw. „suchego patyczka”.

składniki na lukier pomarańczowy:
100 g cukru pudru
10 g soku z pomarańczy

wykonanie:
Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli chcemy aby lukier był gęściejszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast aby był rzadszy dodajemy więcej soku.

4 KOMENTARZE

Skomentuj H.P Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here