babka górnicza + film krok po kroku

4105

składniki:
320 g mąki
200 g cukru
125 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
50 g powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Masło rozmiksowujemy, dodajemy cukier i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy jajko oraz powidła śliwkowe i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem oraz kakao i wlewamy w dwóch turach mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 -50 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową i obsypujemy płatkami migdałowymi.

składniki na polewę:
60 g masła
3 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki kakao

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, zagotowujemy cały czas mieszając.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here