składniki na ciasto kruche:
200 g mąki
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
100 g masła
2 żółtka
Film krok po kroku jak wykonać sernik:
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części jedną wykładamy dno tortownicy (ok. 22-23 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia), podpiekamy. Drugą rozwałkowujemy na wymiar foremki, tniemy paski i wkładamy na czas przygotowania masy serowej do lodówki.
składniki na masę serową:
750 g sera białego, zmielonego
4 jajka
200 g cukru
120 g masła roztopionego, przestudzonego
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy do połączenia się składników. Uderzamy naczyniem naczyniem z masą o blat aby pozbyć się nadmiaru powietrza w masie. Przelewamy masę na podpieczony spód, na wiechu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy w 160-170 st. C, aż wierzch będzie złocisty, przez ok. 70 min. Upieczony studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.