gofry orkiszowe z polnymi stokrotkami

3980

 

składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej orkiszowej
500 g mleka
70 g oleju
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz białek.  Mikserem wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem.
Piec w nagrzanej gofrownicy na jasnozłoty kolor. Podajemy np. bitą śmietaną i kwiatami jadalnymi

składniki na krem:
250 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
garść świeżo zerwanych stokrotek

wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy dosłownie chwilkę. Gotowym krem nakładamy na gofry i posypujemy stokrotkami.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here