składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej orkiszowej
500 g mleka
70 g oleju
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz białek. Mikserem wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem.
Piec w nagrzanej gofrownicy na jasnozłoty kolor. Podajemy np. bitą śmietaną i kwiatami jadalnymi
składniki na krem:
250 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
garść świeżo zerwanych stokrotek
wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy dosłownie chwilkę. Gotowym krem nakładamy na gofry i posypujemy stokrotkami.
jakbym takiego gofra dostala to caly dzien juz bym miala radosny 🙂
o tak 🙂 zwłaszcza z polnymi stokrotkami 🙂 polecam, stokrotki są bardzo smaczne 😉
Stokrotki są bardzo smaczne i zdrowe pod warunkiem, że są zbierane na łące, gdzie nie stosuje się oprysków i pestycydów oraz z dala od drogi.