składniki:
200 g makaronu wstążki
150 g wędzonego boczku
100 g cebuli
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
wykonanie:
Makaron gotujemy w 2 l osolonej wody al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego odcieknięcia.
Boczek kroimy na bardzo cienkie paseczki, wkładamy na patelnię, dodajemy olej i smażymy ok. 7 min.
Paprykę myjemy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę.
Jedną pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek wsypujemy na patelnię do boczku, razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i chwilkę razem smażymy.
składniki na sos:
150 g śmietany 18 %
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz
ponadto:
2 łyżki posiekanego szczypiorku
wykonanie:
Śmietanę łączymy ze startym imbirem, przyprawą curry doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wlewamy na patelnię do podsmażonych składników, zagotowujemy i odstawiamy. Do lekko ciepłego sosu wsypujemy ugotowany makaron oraz drugą pokrojoną paprykę, wszystkie składniki mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.