składniki na biszkopt:
4 jajka
100 g mąki
145 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty.
składniki na poncz:
ok. 300 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
100 ml likieru kawowego
wykonanie:
Kawę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie mieszamy z likierem.
składniki na krem:
200 g miękkiego masła
400 g waniliowego serka, homogenizowanego
2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego)
3 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy serek oraz mleko w proszku i miksujemy do chwili połączenia się składników.
dodatkowo:
ok. 140 g okrągłych biszkoptów
kakao do posypania
Pierwszy blat ponczujemy i rozsmarowujemy połowę masy. Na masie układamy warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószamy je kakaem. Biszkopty przykrywamy drugim blatem posmarowanym cienką warstwą kremu, górę biszkoptu ponczujemy, smarujemy resztą masy, układamy namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto schładzamy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.
Przepyszne ciasto, moje smaki! 🙂