mini pizza na cieście francuskim – ekspresowa przekąska

3277

 

składniki na sos:
4 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
4 łyżki sera żółtego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo mielony pieprz
suszona ostra papryka
sól

wykonanie:
Ser żółty ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły.

składniki:
1 ciasto francuskie
16 pomidorków koktajlowych
24 oliwek czarnych
8 plasterków salami
świeże liski bazylii
oliwa z oliwek

wykonanie:
Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy noża robimy delikatne nacięcia wzdłuż każdego z boków ciasta (tworząc mniejszy prostokąt). Na środku każdego ciasta rozsmarowujemy po jednej łyżeczce sosu, układamy plasterek salami, ćwiartki pomidorków oraz oliwki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here