składniki na ciasto:
150 g mąki
10 g drożdży
80 ml wody
1 łyżka oleju
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
wykonanie:
W misce mieszamy drożdże z letnią wodą oraz cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy).
składniki na wierzch:
sos lub koncentrat pomidorowy
125 g sera mozzarella
4 plasterki salami
3 pieczarki
1 pomidor
liście czosnku niedźwiedziego
wykonanie:
Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami mozzarellę, następnie układamy salami, plastry pomidora i pieczarek. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 15 – 20 min. Po upieczeniu podajemy z liśćmi czosnku niedźwiedziego.
O czosnku niedzwiedzim wiedzialam ze istnieje, ale az do zeszlego roku byl dla mnie mityczna roslina.