składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 części.
masa budyniowa:
2 małe soki „Kubuś”
2 budynie śmietankowe
130 g masła
wykonanie:
Połowę soku wlewamy do garnka i zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie.
Do wrzącego soku wlewamy budynie, zagotowujemy, odstawiamy i wkładamy masło mieszamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia masła. Gorącą masą przekładamy biszkopty.
masa śmietanowa:
1/2 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
65 g wody
dodatkowo:
50 g czekolady
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę wykładamy na biszkopt.
Całość posypujemy startą czekoladą.
1/2 śmietany 30% ale dużego opakowania czy małego?
1/2 litra śmietany 30%.