domowe hamburgery

4398

 

składniki na 4 kotlety / burgery:
300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka)
50 g cebuli
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała bułka pszenna, czerstwa
mleko do namoczenia bułki
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki ketchupu
sól, pieprz
olej do smażenia

wykonanie:
Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia.

składniki na sos hamburgerowy:
3 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
1 łyża ketchupu
1/2 cebuli
1 ogórek konserwowy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

wykonanie:
Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.

dodatki:
4 bułki do hamburgerów
zielona sałatka np. karbowana
2 ogórki konserwowe
2 pomidory
2 cebule biała bądź czerwona
4 plastry sera żółtego

wykonanie:
Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki rozsmarowujemy warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty, plaster pomidora, plaster cebuli, kotleta, plaster sera żółtego, warstwę sosu, plaster pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, sałatę, warstwę sosu i przykrywamy górną częścią bułki. Całość lekko spłaszczamy / dociskamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here