składniki na ciasto krucho drożdżowe:
200 g mąki
20 g drożdży
50 g masła
1 jajko
1-2 łyżki ciepłej wody
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, jajko oraz masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, jeżeli ciasto jest za suche dodajemy wodę. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy (wylepiamy spód i brzegi formy). Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 15 min. (aż ciasto się zrumieni).
składniki na nadzienie:
6 zielonych szparagów
6 plastrów wędzonego boczku (cienkich)
1 pomidor
2 ząbki czosnku
100 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 jajka
sól, pieprz
wykonanie:
Śmietanę mieszamy z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku.
Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, aż boczek się zarumieni a masa się zetnie.