ciasto weselna dama

    3708

     

    składniki na biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szkl maku
    1 szczypta soli

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

    składniki na masę budyniową:
    2 budynie waniliowe z cukrem
    500 ml mleka
    250 g masła

    wykonanie:
    Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy.

    dodatkowo:
    herbatniki szkolne
    spirytus
    polewa czekoladowa

    wykonanie placka:
    Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy namoczone w alkoholu herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

    3 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here