składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl maku
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe z cukrem
500 ml mleka
250 g masła
wykonanie:
Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy.
dodatkowo:
herbatniki szkolne
spirytus
polewa czekoladowa
wykonanie placka:
Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy namoczone w alkoholu herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)
Prawdziwa dama:) Ładne i zapewne smaczne!
Dziękuję, o tak smaczne 🙂
bardzo fajne przepisy 😉 mam tylko małą uwagę aby podawała Pani wymiary blachy, w której robi Pani kolejne ciasta.