czekoladowe babeczki z miętą

2803


składniki:

190 g maki
20 g kakao
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
60 g gorzkiej czekolady
85 ml oleju
1 szkl mleka
1 jajko
świeże listki z dwóch gałązek mięty, posiekane

wykonanie:
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekaną czekoladę. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajko, dodajemy miętę i mieszamy. Następnie do wymieszanych suchych składników przelewamy mokre, mieszamy. Gotowym ciastem wypełniamy wyłożone papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. /Inspiracja przepisu od Justyny Śnieżek/

Opcjonalnie podajemy z kremem

składniki na krem:
150 g miękkiego masła
330 g cukru pudru
2 łyżki aromatyzowanego mleka miętowego
1 i 1/2 łyżki rumu

wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy rum oraz mleko i miksujemy ok. 4 min., aż składniki dobrze się połączą. /inspiracja przepisu na krem: Jamie Oliver’s FOOD Tube „Sezonowe Słodkości”  Cupcake Jemma/

Ostygnięte babeczki dekorujemy kremem.

muffinki_czekoladowo_mietowe1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here