domowa zapiekanka jak za dawnych lat

22828


składniki:

2 małe bagietki
300 g pieczarek
20 g czosnku
50 g cebuli
ok. 50 g masła
100 g sera żółtego
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub oregano
ketchup
cybuchy lub szczypiorek

wykonanie:
Bagietki przekrawamy wzdłuż. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 1 łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i smażymy, aż woda odparuje. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim każdą bagietkę a następnie wykładamy pieczarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra dół). Podpiekamy przez 5 min. Następnie posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 5-10 min., aż ser się roztopi. Gotowe podajemy z ketchupem i posypujemy szczypiorkiem.

zapiekanki

1 KOMENTARZ

Skomentuj wedelka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here