czekoladowy torcik z malinami

3157

składniki na ciasto czekoladowe:
200 g mąki
300 g cukru
4 jajka
80 g kakao
200 ml mleka
160 ml oleju
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku o pieczenia

wykonanie:
W garnku mieszamy mleko, olej, jajka oraz cukier. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki i przesiewamy je do mokrych. Wszystko razem mieszamy przy pomocy np. rózgi kuchennej, do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 60 min. w 170 st. C. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie jeśli ciasto urosło z wybrzuszeniem, ścinamy nożem je aby wyrównać wierzch. Następnie przecinamy wzdłuż ciasto na 3 blaty.

frużelina z malin:
500 g świeżych malin
160 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody
3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody

wykonanie:
Maliny mieszamy z cukrem, podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia.

składniki na krem malinowy:
frużelina malinowa
500 g serka mascarpone
dodatkowo, opcjonalnie:
nalewka malinowa do nasączenia ciasta

wykonanie:
Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy na gładką masę.

składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
7 łyżek słodkiej śmietanki

wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników.

Gotowym kremem przekładamy ciasto. Jeśli zostawimy troszkę kremu to możemy nim posmarować boki i obłożyć ściętym i pokruszonym ciastem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce. Dekorujemy malinami.  (inspiracja z przepisu p. Doroty)

tort_z_malinami_1_1

1 KOMENTARZ

Skomentuj Anonim Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here