składniki:
1 szkl białek
150 g suchego maku
140 g mąki pszennej
160 g cukru
125 ml roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo, opcjonalnie:
aromat np. migdałowy, bakalie
polewa czekoladowa, wiórka kokosowe
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy roztopione masło oraz aromat i miksujmy. Następnie do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu opcjonalnie dodajemy bakalie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.