mazurek z ajerkoniakową panna cottą

3489

składniki na ciasto:
180 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g masła, schłodzonego
25 g cukru pudru

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant aby nie wylała nam się masa. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia.

składniki na ajerkoniakową panna cottę:
120 ml śmietany kremówki
120 ml likieru ajerkoniakowego (najlepiej domowego przepis tutaj)
10 g żelatyny
dodatkowo 2 łyżki kwaskowatego dżemu

wykonanie:
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, tylko do jej przykrycia i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy ajerkoniak i mieszamy.

Wystudzone ciasto kruche równomiernie smarujemy cienką warstwą dżemu. Na wierzch wylewamy panna cottę. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. czekoladowymi jajeczkami i posiekaną czekoladą.

Skomentuj Anonim Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here