tradycyjna owsianka na mleku

4281

*składniki:
ok. 55 g płatków owsianych
250 ml mleka
1 łyżka miodu
5 migdałów
garstka orzechów
cynamon
plasterki jabłka

wykonanie:
Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki i gotujemy przez ok. 5-10 min. Migdały oraz orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, opcjonalnie jeszcze troszkę dolewamy ciepłego mleka. Dosładzamy miodem. Układamy ok. 3 plasterki jabłka, posypujemy migdałami oraz orzechami i szczyptą cynamonu. Podajemy od razu.

Płatki owsiane możemy również zalać wieczorem gorącym mlekiem, podgotować ok. 2 min. i pozostawiać na noc do nasiąknięcia, a rano podgrzać lub dolać trochę gorącego mleka oraz pozostałe składniki.

*proporcje możemy zmieniać wg uznania

owsianka_na_mleku

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here