![owsianka_z_jablkiem1](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/01/696x464xowsianka_z_jablkiem1.jpg.pagespeed.ic.9YJVvs88qK.jpg)
składniki:
4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych
1 łyżeczka wiórek kokosowych
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka maku
2 łyżeczki rodzynek
ok. 5-7 orzechów laskowych, podprażonych
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
1 łyżka prawdziwego miodu
woda
wykonanie:
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, mak, wiórka kokosowe, rodzynki oraz kurkumę. Zalewamy gorącą wodą ponad poziom płatków. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 3 min. a następnie ściągamy z ognia i przykrywamy rondelek np. talerzykiem i pozostawiamy na kilka minut. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na małą patelnię, dodajemy miód i na malutkim ogniu prażymy do miękkości. Dodajemy cynamon i mieszamy. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko oraz uprażone orzechy. Możemy podać np. jogurtem lub z kefirem.