sernik wiedeński ze śliwkami

3264

składniki na masę serową:
1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego
6 jajek
250 g cukru pudru
180 g masła, miękkiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g suszonych śliwek
skórka otarta z 1/2 cytryny*

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Śliwki siekamy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce ser, miksujemy. Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz śliwki i miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywna pianę a następnie stopniowo dodajemy do masy serowej, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Całość przekładamy do foremki (21cm x 25,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. C przez 40 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy przez ok. 30 min. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
50 g masła

wykonanie:
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (składniki wkładamy do np. do żaroodpornej miseczki, którą umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą), mieszamy. Gotową polewą polewamy sernik. Ciasto schładzamy w lodówce.

*Cytrynę myjemy, szorujemy i sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach (staramy się zetrzeć tylko tą żółtą część).

sernik_wiedenski3

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here