
składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej
40 g cukru pudru
150 g masła, schłodzonego
1 jajko
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól oraz jajko. Składniki mieszamy. Dodajemy masło i przy pomocy noża siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26cm średnica), razem ze ściankami. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. Z pozostałej części ciasta wykrawamy np. radełkiem paseczki.
składniki na nadzienie:
400-500 g czereśni
75 g cukru kryształu
30 g mąki ziemniaczanej
30 g masła
wykonanie:
Czereśnie myjemy i wypestkujemy. Dodajemy do nich cukier, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto. Z wyciętych paseczków układamy plecionkę. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia się plecionki. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mąka orkiszowa jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej. Wiele o niej pisała św. Hildegarda. 🙂
Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/
Takie posty to ja rozumiem 😉