składniki na czekoladowy spód:
85 g czekolady gorzkiej
50 g cukru
20 g kakao
55 g masła, w temperaturze pokojowej
1 jajko
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki soli
wykonanie:
Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu ubijamy jajko z cukrem oraz kakao następnie dodajemy do masy czekoladowej i miksujemy. Mi wyszła dość gęsta konsystencja. Przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min.
Składniki na masę serową:
1000 g białego sera
4 jajka
180 – 200 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
110 g czekolady gorzkiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 duża szczypta soli
dodatkowo:
ok. 100 g świeżych malin
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser mielimy trzykrotnie a następnie miksujemy z cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy stopniowo jajka za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się z masą. 1/3 masy odlewamy do innego naczynia, dodajemy do niej masę czekoladową i energicznie mieszamy, aż masy połączą się. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Masę jasną przelewamy na czekoladowy spód i wciskamy w nią masę czekoladową tworząc kule, a w każdą kulę wciskamy malinę.Całość pieczemy przez ok. 80-90 min. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. (inspiracja z przepisu Kingi Paruzel)