rogaliki z nadzieniem makowym

5319

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 – 3 żółtka
50 g drożdży
2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru)
250 ml mleka, letniego
125 ml oleju np. słonecznikowego
1 szczypta soli
dodatkowo:
gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek 😉 )
mleko do smarowania
lukier
płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 60 ml mleka, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka miksujemy z pozostałą ilością cukru. Do podrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, roztarte z cukrem żółtka, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Wrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe część a następnie każdą część delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów (w sumie razem 16 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdy smarujemy mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 min. na rumiano. Po upieczeniu smarujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi.

6 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here