ciasto kruche ze śliwkami

4543

składniki na ciasto kruche:
600 g mąki
230 g cukru
150 g margaryny, schłodzonej
100 g masła, schłodzonego
5 żółtek
2 łyżki octu
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja chwilkę podpiekam.

składniki na warstwę owocową:
ok. 1200 g śliwek
ok. 2-3 łyżki cukru (lub wg własnego uznania)

wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i mieszamy z cukrem.

Na cieście rozkładamy równomiernie śliwki. Przykrywamy je drugą częścią ciasta (możemy ciasto odrywać po małym kawałku u układać je na śliwkach). Całość pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

 

inspiracja z przepisu s. Anastazji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here